Vuokaruisleipä ruishapanjuureen tehtynä

perjantai 31. maaliskuuta 2017

Rakastan tätä leipää! Niin hyvää! Ei uskoisi, että tämä ruisleipä on tehty sähköuunissa, mutta makuun vaikuttaakin suurimmilta osin ruishapanjuuri. Tämä koko prosessi vie useita päiviä, mutta voin omasta kokemuksesta sanoa, että lopputulos on sen arvoista. 

Jos haluat tehdä ruishapanjuuren itse, siihen kannattaa varata aikaa noin viisi vuorokautta. Ruishapanjuuri korvaa hiivan täysin eli et tarvitse hiivaa ollenkaan. Tein viimeeksi tätä leipää meidän joulupöytään ja siihen pöytään tämä sopiikin vallan mainiosti. 

Itse leivän tekemiseen kuluu aikaa muutama päivä. 


Ruishapanjuuri

Tuoreita ruisjauhoja
Vettä
Valmista juureen tehtyä tuoretta ruisleipää (ei pakollinen, mutta itse käytin antamaan makua)
Kannellinen kulho tai kulho, jonka voit suojata kelmulla


Aloita sekoittamalla 1 rkl jauhoja, 2 rkl haaleaa vettä (EI KYLMÄÄ) ja leivän muruja noin 1 rkl. Seos kuuluu olla vellimäistä ja löysähköä.
Kaada seos valitsemaasi astiaan. Astia saa olla mielellään kannellinen, mutta voit tarvittaessa suojata astian myös kelmulla. Alla olevasta kuvasta saa vähän mallia siitä millainen koostumus alussa on. Ruishapanjuuri ensimmäisenä päivänä 
Sulje kansi tai laita kelmu päälle ja jätä seos huoneenlämpöön kahdeksi päiväksi. Juuri tarvitsee vedottoman paikan, jossa saa olla hiukan lämpimämpääkin kuin huoneenlämpö, mutta ei missään nimessä ainakaan kylmempää. Alussa voi mennä muutamakin päivä ennenkuin juuressa huomaa mitään eloa.

Vein joskus iltaisin oman juureni purkissa takan eteen lämmittelemään ja jätin sen yöksi vielä siihen. Huomasin, että tämä auttaa käymisprosessissa huomattavasti. Älä kuitenkaan vie juurta liian lähelle lämpöä ettei se pala.

Lisää juureen joka päivä 1 rkl ruisjauhoja ja saman verran haaleaa vettä.

Noin viidentenä päivänä juuren tulisi olla kuohkeaa ja ilmavaa ja siinä kuuluisi näkyä kuplia. Juuri on nyt valmis. Alla kuva siitä, miltä juuri näyttää viidentenä päivänä. 
Jatkossa voit säilyttää juurta muutaman päivän jääkaapissa ja sen jälkeen pakastimessa. Kun otat juuren pakastimesta se tulee sulattaa ja sen jälkeen herätellä eli ruokkia jauhoilla ja leivänmuruilla ja antaa lämmetä rauhassa. Sen jälkeen sen pitäisi heräillä pikku hiljaa. Ruishapanjuuri

Vuokaruisleipä

Laita kulhoon 4 rkl ruishapanjuurta, 4 dl kädenlämpöistä vettä ja ruisjauhoja siten, että taikinan koostumus on löysähkö, mutta ei juoksevaa.
Peitä kulho kelmulla ja jätä taikina levähtämään 12 tunniksi vedottomaan paikkaan.

Nyt kun taikina on levähtänyt, lisää siihen 1,5 tl suolaa, 2 rkl tummaa siirappia, 1 dl haluamiasi siemeniä (käytin itse hampunsiemeniä).
Lisää sitten jauhoja sen verran, että taikina alkaa kiinteytyä, sinun tulee kuitenkin pystyä sekoittamaan taikinaa vielä.

Sen jälkeen kaada seos voideltuun leipävuokaan ja tasoita pinta. Peitä vuoka kelmulla ja anna vielä kohota noin 4 tuntia.


Vuokaruisleipä

Kun taikina on kohonnut neljä tuntia, laita uunin pohjalle astia, jossa on vettä, jotta uuniin muodostuu höyryä.

Laita vuoka uuniin 200c, paista 30 minuuttia.
Sitten voit laskea lämpöä 180 asteeseen ja antaa sitten leivän olla uunissa vielä tunnin ajan.

Kun aika on kulunut, ota leipä uunista, tiputtele muutama pisara vettä sen päälle ja laita leivinliina vielä vuoan päälle. Anna leivän jäätyä.


Ja sitten leipä onkin valmista ja niin hyvää! Päälle vaan vähän voita ja ai että, kyllä maistuu! 😋

Post Comment
Lähetä kommentti