Hapanjuuripizza

lauantai 1. marraskuuta 2025

 

✨Hello, I'm in my sourdough era✨

Olen nimittäin viimeiset puoli vuotta opetellut hapanjuurileivontaa 😋


Meillä on sallittua laittaa ananasta pizzaan ;)


Olen leiponut monenlaista leipää, focacciaa (suolaisena ja makeana) ja pitsaa useita kertoja ja erityisesti pizzan ja leivän leivonta on ollut mieluista. Hapanjuurileivonta ei missään nimessä ole vaikeaa, mutta siihen on aina hyvä varata reilusti aikaa sillä nopeasti eivät hapanjuurileivonnaiset synny. Mutta maukkaita ne takuulla ovat! 

Enkä enää aio leipoa leipää tai pizzaa hiivan kanssa😝


Pizzataikina oltuaan yön yli jääkaapissa



Varaa pizzan leivontaan kaksi päivää aikaa. Ennen taikinan leivontaa hapanjuuri kannattaa ruokkia kahdesti ja käyttää leivontaan kun se on aktiivinen.




Hapanjuuripizza
tällä ohjeella tulee kaksi isoa pitsaa

400g 00 pizzajauhoja
250g lämmintä vettä
90g hapanjuurta aktivoituna
9g suolaa
20g oliiviöljyä


Sekoita vesi ja juuri ja lisää sitten jauhot. Sekoita huolellisesti ja jätä tekeytymään vähintään puoleksi tunniksi. Lisää sitten öljy ja suola ja taittele ne taikinaan.
Jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan 4 tunniksi, jonka aikana 30 minuutin välein tehdään taittelu.
Siirrä sitten taikina öljyttyyn kulhoon jääkaappiin, taikinan olisi hyvä olla jääkaapissa lähemmäs vuorokauden ajan, olen itse pitänyt taikinaa jääkaapissa noin 20 tuntia.
Tämän jälkeen voit jakaa taikinan kahteen osaan, pyöräyttää ne palloiksi ja siirtää vielä hetkeksi lepäämään jääkaappiin.

Laita jauhoa keittiötasolle, siirrä ensin yksi taikinapallo siihen ja ala käsin levitellä ja painella taikinaa pizzan muotoon. Pizzaa voi myös venytellä nostamalla sitä ilmaan ja roikuttamalla sitä, jolloin se luonnostaan venyy. Pohjasta kannattaa tehdä mahdollisimman ohut. Toista sama toiselle taikinapallolle.

Siirrä pizzapohjat leivinpaperin päälle, leikkaa ylimääräinen paperi pois siten, että paperia jää vain pizzan alle.
Hapanjuuripizza kannattaa paistaa pizzakivellä, jotta pohjasta saadaan rapea, joten pizzakivet kannattaa laittaa uuniin ja uuni lämpeämään 250 asteeseen, jotta kivet lämpenevät tasaisesti eivätkä halkea.

Uunin lämmetessä laita pizzaan haluamasi täytteet. Suosittelen välttämään pizzan tuhtia täyttämistä, jotta pohja rapeutuu ja jaksaa kannatella täytteet.
Siirrä sitten pizzat uuniin kiville noin 10 minuutiksi. Uuneissa on eroja, joten seuraa kuitenkin pizzan kypsymistä, minulle 10 minuuttia on aina ollut sopiva.

Tämän jälkeen nauti herkullista hapanjuuripizzaa! 💖



Hanna 💖






Post Comment
Lähetä kommentti