Hapanjuurileivonta jatkuu ja suuri suosikkini paahtoleipä on pakko jakaa tänne! Ja jo senkin takia, että löydän helposti itse ohjeen kun sitä tarvitsen 😄
Rakastan leipää ja meillä syödäänkin leipää päivittäin, nykyään suurin osa leivästä on leipomaani hapanjuurileipää sillä sen leipominen on vienyt mennessään. Hapanjuurileivän leipominen ei ole vaikeaa, mutta kuten edellisessä postauksessa mainitsinkin, leivontaan kannattaa aina varata reilusti aikaa sillä juuren herättely ja ruokintakin vie oman aikansa.
![]() |
| Hapanjuuripaahtoleipä on helppo säilyttää pakastamalla siivutettuna |
Sain alunperin juuren työkaveriltani ja aloin kokeilla erilaisia leipäohjeita ja muokkaamaan niitä omaan makuuni sopivaksi sekä sain myös kyseiseltä työkaveriltani erittäin hyviä vinkkejä ja neuvoja. Nyt kaikkien kokeilujen jälkeen olen tullut siihen lopputulokseen, että näin on tullut aina mieluinen paahtoleipä. Pinta ei ole liian kova vaan sopivan rapea ja sisältä leipä on pehmeä.
Vehnäjauhoina toimivat hyvin manitoba cream jauhot, joilla leivästä tuli erityisen pehmeää. Leipää voi leipoa pelkällä vehnäjauholla, mutta tykkään korvata osan jauhoista esimerkiksi grahamjauhoilla tai spelttijauhoilla. Suosittelen lämmöllä manitoba cream jauhoja yleisestikin juurileivontaan sillä niillä saa uskomattoman pehmeää taikinaa.
Hapanjuuripaahtoleipä
360g vehnäjauhoja
90g spelttijauhoja
150g aktivoitua hapanjuurta
300g lämmintä vettä
10g suolaa
20g oliiviöljyä
Sekoita juuri ja vesi ja lisää sitten jauhot. Sekoita ja jätä huoneenlämpöön puoleksi tunniksi.
Lisää oliiviöljy ja suola ja taittele ne taikinaan.
Pidä taikina huoneenlämmössä kohoamassa noin kuuden tunnin ajan ja tee sinä aikana taikinalle taittelu
puolen tunnin välein.
Kun aika on kulunut laita taikina jauhotetulle keittiötasolle ja levitä taikinaa sormilla ja painele litteämmäksi. Voit myös laittaa jauhojen kanssa leseitä tasolle, jolla taikinaa käsittelet. Tykkään itse lisätä kauraleseitä leipään.
Rullaa taikina rullaksi, kuten kääretorttu, voitele leipävuoka ja siirrä taikina vuokaan siten, että saumapuoli jää vuoan pohjalle. Kohota vielä noin tunnin ajan tai tarvittaessa pidempään.
Laita uunin pohjalle uunivuoka, jossa on vettä ja uuni lämpenemään 220 asteeseen.
Peitä leipävuoka foliolla siten, ettei folio osu taikinaan. Folion ansiosta leivän pinnasta ei tule liian kova.
Paista ensin 20 minuuttia, ota sitten folio leipävuoan päältä pois sekä vesiastia uunista pois.
Laske uunin lämpö 200 asteeseen ja paista leipää vielä 20 minuuttia.
Kumoa leipä vuoasta ja anna jäähtyä ennen leikkaamista.
Hapanjuuripaahtoleipä on parasta tuoreena!
Hanna 💖
.jpg)
.jpg)

Post Comment
Lähetä kommentti