kotiliesi

Joulukinkun paisto-ohje ja rosolli vaahdolla + viinisuositukset!

maanantai 16. joulukuuta 2019
*Viinit saatu Rosa viini- ja ruokakerholta*



Joko jouluruoat on hankittu ja suunnitelmat joulumenusta tehty?
Meillä on ruoat jo hankittuna ja varsinainen valmistaminen alkaa ylihuomenna. Meillä on tapana tehdä ruoat valmiiksi noin viikko ennen aattoa, jotta ruokaa syödään jo ennen joulua.
Ajattelinkin jakaa meidän joulukinkun paisto-ohjeen sekä perinteisen rosollin ohjeen, joita olemme käyttäneet jo vuosia.




Joulukinkun paisto-ohje 

Pakastettu kinkku kannattaa ottaa hyvissä ajoin sulamaan jääkaappiin, vähintään kolme tai neljä vuorokautta ennen paistamista. Kun aiot paistaa kinkun, ota se huoneenlämpöön muutamaksi tunniksi.
Kuivaa kinkun pinta, nosta kinkku paistopussiin ja sitten koko komeus uunipellille. Mikäli et käytä paistopussia pellillä on suositeltavaa olla hiukan normipeltiä enemmän syvyyttä, jotta kinkusta irtoava rasva ei valu heti yli pelliltä. Paistopussin kanssakin syvä pelti on hyvä turva mikäli rasvaa valuisi pussista pois.
Kinkun kypsennykseen on meillä hyvin toiminut kaava: 125 asteinen uuni ja paistoaika 1-1½ tuntia per kilo.  Mikäli haluat käyttää paistomittaria, sopiva sisälämpötila kinkulle on noin 75-80 astetta.
Kun kinkku on kypsennetty, ota se levähtämään huoneenlämpöön, avaa paistopussi, anna jäähtyä ja poista kinkun pinnasta nahka ja rasvat.
Kuorruta kinkku sitten sinapilla ja ripottele päälle korppujauhoja.
Nosta kinkku vielä 225 asteiseen uuniin noin 15 minuutiksi, jotta pinta ruskistuu kauniisti.
Anna levähtää ja leikkaa siivuiksi.




Kinkun kanssa sopii XM by Xavier Milhade Saint-Emilion Grand Cru 2015



Rosolli

3 porkkanaa
1 keltasipuli
3-4 maustekurkkua 
500g säilöttyjä punajuuria

Kuori porkkanat ja keittele hetki, jotta ne pehmenevät. Pilko porkkanat kuutioiksi kun ne ovat jäähtyneet.
Kuori ja pilko sipuli pieneksi silpuksi.
Pilko myös kurkut ja punajuuret kuutioiksi.
Nosta kaikki ainekset kulhoon ja sekoita. Tarjoile vaahdon kanssa.



Rosollivaahto

1 dl kuohukermaa
1 rkl Pirkka parhaat omenaviinietikkakastiketta
½-1 tl suolaa (maun mukaan)
1-2 tl Turun sinappia (maun mukaan)
3-5 rkl säilöttyjen punajuurien lientä


Vatkaa kermaa hetki, jotta se alkaa kiinteytyä. Lisää sitten omenaviinietikkakastike, suola, sinappi ja vatkaa. Kun vaahto alkaa olla valmista, lisää vielä punajuuriliemi ja sekoita.



Rosollille viiniksi sopii Ruppertsberger Imperial Riesling 2018.



Viinit sain Rosa viini- ja ruokakerholta ja heidän sivustoltaan löydät myös paljon hyviä joulureseptejä, joita pääset katsomaan tästä.

Tästä pääset katsomaan myös Rosan joulukinkku ohjeen sekä tästä Rosan rosolliohjeen.



Ihanaa joulun odotusta!



Hanna 💖

Post Comment
Lähetä kommentti