Porkkanakakku omenacurd- ja pihlajanmarjahillotäytteellä sekä kandeeratut pihlajanmarjat

tiistai 20. elokuuta 2019


Syksy on alkanut hiljalleen tehdä tuloaan ja luonnon värit antavat ruoanlaittoon sekä leivontaan inspiraatiota, mitä ihanaa aikaa!

Syksyllä parasta mielestäni on valmistaa pataruokia, leipoa kakkuja, juoda lasillinen punaviiniä vilttiin kääriytyneenä ja katsella kynttilöiden hiljalleen lepattelevia liekkejä.

Omenat ja pihlajanmarjat kauniin punaisine sävyineen houkuttelevat poimimaan ja maistelemaan enkä halua jättää näitä herkkuja keräämättä. Mikä on sinun herkkusi syksyisin? 

Pihalle katsellessani sainkin ajatuksen kakusta, johon hyödyntäisin syksyn satoa eli pihlajanmarjoja sekä omenoita. 
Lopulta syntyi ajatus porkkanakakusta, johon täytteeksi tulisi omenacurd sekä pihlajanmarjahillo, kuorrutteeksi ihan perinteinen tuorejuustokuorrute. Lisäksi kaipasin vielä jotain koristeeksi ja päätin tehdä kandeerattuja pihlajanmarjoja.
 Ja tässä se nyt on, syksyn inspiroima porkkanakakku omenacurd- ja pihlajanmarjahillotäytteellä sekä kandeeratuilla pihlajanmarjoilla. 

Tällä samalla ohjeella osallistun myös Parhaat ruokablogit- sivuston syyskilpailuun ja olisin enemmän kuin kiitollinen jos annat äänesi kakulleni. 
Äänestämään pääset tästä, jolloin siirryt Parhaat ruokablogit- sivustolle (http://www.parhaatruokablogit.fi/kilpailut/2019/8). Äänestys alkaa 14.9.





Kakku kuorrutetaan naked cake tyyliin.



Varaa kakun tekoon reilusti aikaa, täytteet kannattaakin tehdä jo vaikka edellisenä päivänä.





Porkkanakakku

200 g sulatettua voita
½ dl sokeria
3 dl hienoksi raastettua porkkanaa
3 kananmunaa
4 dl vehnäjauhoja 
1 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta
1 rkl kanelia


Kuori ja raasta porkkanat hienoksi raasteeksi.
Sekoita voi ja sokeri, lisää porkkanaraaste ja munat, vatkaa. 
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne siivilän läpi taikinaan, samalla sekoittaen. 
Kaada sitten taikina voideltuun ja vehnäjauholla jauhotettuun 1,5 litran vetoiseen vuokaan ja paista uunissa 175 asteessa 50-60 minuuttia. 
Anna jäähtyä ennen kumoamista. 
Kun olet kumonnut kakun, leikkaa se kolmeen osaan. 
Täytä kerrokset omenacurdilla ja tiputtele mukaan muutama ruokalusikallinen pihlajanmarjahilloa. 
Kokoa kakku ja kuorruta tuorejuustokuorruttella. Pyyhi ylimääräinen kuorrute pois palettiveitsellä, kakun on tarkoitus olla "ei-niin-huolitellun-näköinen".





Omenacurd

1 kg vihreitä omenoita
½ dl vettä
1 dl sokeria
4 kananmunaa
110 g voita


Kuori omenat, poista siemenkodat ja pilko kuutioiksi. 
Laita kattilaan vesi, nosta omenakuutiot kattilaan ja keitä 15 minuuttia. Muista sekoitella välillä.
Kuutioi voi. 
Kun omenat ovat pehmenneet 15 minuutin ajan, siirrä kattila pois liedeltä ja 
soseuta omenat sauvasekoittimella, anna jäähtyä. 
Riko kananmunat metallikulhoon, vatkaa munien rakenne rikki, lisää sokeri ja omenasose. 
Laita kattilaan vesi kiehumaan ja nosta metallikulho kattilan päälle siten, että se nojaa kattilan reunoihin. Varmista ettei kulhon pohja osu veteen, tarkoitus on valmistaa curd vesihöyryllä. 
Vatkaa seosta koko ajan ja lisää sitten voita hiukan kerrallaan, huolellisesti vatkaten. 
Curd on valmista noin 10 minuutin kuluttua, huomaat kun seos alkaa paksuuntua.







Pihlajanmarjahillo



200 g pihlajanmarjoja
5 rkl vettä
200 g sokeria


Laita vesi kattilaan ja nosta lieden lämpö täydelle teholle.
Huuhtele pihlajanmarjat ja nosta ne sitten kattilaan.
Kun vesi kiehuu, painele varovasti marjoja, jotta saat lisää makua. Marjoja ei kuitenkaan kannata kovin paljoa murjoa, jotta hillo pysyy kirkkaana.
Kaada sitten neste siivilän läpi toiseen kattilaan ja kiehauta jälleen. Lisää sokeri ja sekoita hyvin. Anna kiehua muutama minuutti ja nosta sitten kattila sivuun, anna jäähtyä.

Pihlajanmarjat sisältävät luontaisesti pektiiniä, joka hyydyttää hillon. Et siis tarvitse mitään hyydyttävää ainesosaa.





Tuorejuustokuorrute

200 g huoneenlämpöistä voita

300 g tuorejuustoa (200 g maustamatonta ja 100 g appelsiinituorejuustoa)
9½ dl tomusokeria
½ tl vaniljauutetta


Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja juusto kuohkeaksi ja sileäksi. 
Lisää tomusokeria pienissä erissä samalla vatkaten.
Lisää vaniljauute, sekoita.






Kandeeratut pihlajanmarjat
sokerilla päällystetyt marjat ovat tarkoitettu koristeeksi kakun päälle

1½ dl vettä
200 g sokeria
pihlajanmarjaterttuja


Kandeeraus tekee marjoista kauniin kiiltäviä koristeita kakun päälle.


Laita vesi kattilaan ja liesi täydelle teholle.
Kun vesi alkaa kiehua, kaada sokeria hiljalleen pienissä osissa veteen, älä sekoita.
Sokerin on tarkoitus hiljalleen liueta veteen.
Kun sokeri on liuennut veteen, anna seoksen kiehua noin 8 minuuttia.
Voit testata onko seos valmista upottamalla puisen varrastikun pään sokeriliemeen ja sen jälkeen kylmään veteen. Mikäli sokeri jähmettyy kovaksi, se on valmista.
Kun seos on valmis, upota terttujen marjaosat VAROVASTI (älä polta itseäsi!) varresta kiinni pitäen sokeriliemeen ja nosta leivinpaperin päälle jäähtymään.
Kun kandeeratut marjat ovat jäähtyneet ja kovettuneet, nosta ne kakun päälle koristeeksi.



Ja nyt koko komeus on valmis!







Ihanaa alkavaa syksyä! 


Hanna 💖





4 kommenttia on "Porkkanakakku omenacurd- ja pihlajanmarjahillotäytteellä sekä kandeeratut pihlajanmarjat"
  1. Minäpä otan vähän mallia tuosta pihlajanmarjojen kandeerauksesta. Ihana kakku!

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Kiva kuulla! Kandeeraus sopii hyvin muihinkin marjoihin :)

    VastaaPoista
  3. Voi kuinka kaunis ja herkullisen näköinen kakku! Pihlajanmarjat näyttävät upealle luonnossa ja juhlavalla kakun koristeina! ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos :) <3 Pihlajanmarjat ovat niin upean värisiä, ettei malttanut olla käyttämättä niitä :)

      Poista