Onnistunut pitsapohja: kuohkeaa ja rapeaa kylmäkohotuksella

perjantai 1. syyskuuta 2017

Olen niin pitkään pohtinut ja kokeillut millä saisin omaan makuun sopivan kuohkean, mutta silti rapean pitsapohjan ja tällä ohjeella olen vihdoin saanut parhaimman pitsapohja. Olen aina ennen jättänyt pitsasta reunat syömättä, mutta en enää!
Syy tähän on huolellinen vaivaaminen sekä kylmäkohotus.
Taikinan kohottaminen kylmässä ei itsessään ole sen kummempaa kuin lämpimässäkään kohottaminen, se vain vie pidemmän aikaa. Mutta palkitsee odottajansa!
Pitsapohja kylmäkohotuksella

25 g tuorehiivaa
3 3/4 dl vettä
2 tl suolaa
2 tl juoksevaa hunajaa
2rkl oliiviöljyä (taikinaan) + 1-2 rkl oliiviöljyä (kaulitun pohjan päälle)
9 dl jauhoja


Sekoita kulhossa hiiva kädenlämpöiseen veteen, sekoittele, jotta hiiva liukenee.
Lisää sitten suola, hunaja ja oliiviöljy.
Tämän jälkeen lisää jauhoja vähän kerrallaan samalla sekoitellen. Kun olet lisännyt kaikki jauhot, vaivaa taikinaa 10 minuuttia.
Taikinan kuuluu olla vaivauksen jälkeen kimmoisa eikä sen kuulu tarttua kulhon reunoihin. Lisää pieni loraus oliiviöljyä taikinan päälle ja peitä sitten kulho kelmulla. Siirrä kulho jääkaappiin vähintään kuuden tunnin ajaksi tai yön yli.


Taikinan kohottua ota kulho lämpimään ja lisää sen verran jauhoja, jotta saat kaulittua pohjasta sopivan paksuisen. Taikinan kuuluisi kestää myös venytystä mikäli sitko on hyvä.
Levitä kaulitun taikinan päälle noin 1-2 ruokalusikkaa oliiviöljyä. Öljyn lisääminen pitää pohjan parempana siten, ettei pohjaan imeydy kastiketta liiakseen ja taikina pysyy rapeana. 
Lisää sitten pitsakastike ja haluamasi täytteet.
Paista 240 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. 
Tämä taikina onnistuu hyvin myös perinteisellä tavalla eli lämpimässä kohotettuna. Hanna 💖

Post Comment
Lähetä kommentti