perjantai 1. syyskuuta 2017

Onnistunut pitsapohja: kuohkeaa ja rapeaa kylmäkohotuksella


Olen niin pitkään pohtinut ja kokeillut millä saisin omaan makuun sopivan kuohkean, mutta silti rapean pitsapohjan ja tällä ohjeella olen saanut aikalailla mieluisen. Olen aina ennen jättänyt pitsasta reunat syömättä, mutta enpä enää 😀

Syy tähän on kylmäkohotus.





Kylmässä kohottaminen ei sinällään ole sen kummempaa kuin lämpimässä kohottaminen, se vain vie pidemmän aikaa. Mutta palkitsee odottajansa!

Kylmäkohotus tuo myös pohjaan makua ihan eri tavalla kuin perinteisesti
tehty taikina.







Pitsapohja kylmäkohotuksella


25g tuorehiivaa
3 3/4 dl vettä

2 tl suolaa
2 tl juoksevaa hunajaa
2rkl oliiviöljyä (taikinaan) + 1-2 rkl oliiviöljyä (kaulitun pohjan päälle)

7½ dl jauhoja


Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen, sekoittele, jotta hiiva liukenee.

Lisää sitten suola, hunaja ja oliiviöljy.

Tämän jälkeen lisää jauhot, sekoita hyvin ja vaivaa hetki.

Peitä kulho kelmulla ja siirrä yön yli jääkaappiin. 



Seuraavana päivänä ota taikina lämpimään ja lisää sen verran jauhoja, jotta saat kaulittua pohjasta sopivan paksuisen. 

Levitä kaulitun taikinan päälle noin 1-2 ruokalusikkaa oliiviöljyä. Öljyn lisääminen pitää pohjan parempana siten, ettei pohjaan imeydy kastiketta liiakseen ja taikina pysyy rapeana. 

Lisää sitten tomaattikastike ja vaihtoehtoisesti juustoraastetta jo tässä vaiheessa. Olen itse todennut, että täytteet pysyvät paremmin paikoillaan pohjalla olevan juuston ansiosta. Ja lisään myös juustoa täytteiden päälle, koska juustoahan ei voi olla liikaa... 😁

Lisää haluamasi täytteet.

Paista 240C 10-15minuuttia. 




Tämä taikina onnistuu hyvin myös perinteisellä tavalla eli lämpimässä kohotettuna. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti