9 helppoa vinkkiä maapallon taakan keventämiseksi

keskiviikko 29. toukokuuta 2019


Nyt kun olen ihastellut lomallani näitä kauniita pohjoisen maisemia, sain inspiraation kirjoittaa jostain minulle tärkeästä.
Eli luonnosta.
💚


Kumpikohan meistä oli täällä ensin, minä vai puu?


Luonto on meille monelle hyvin tärkeä asia ja miksipä ei olisi, sillä eihän meitä tai monia eläimiä olisi ilman luontoa. Luonnossa kävely, luontokuvaus, lintujen bongaus ja ihan pelkkä luonnon äänien kuunteleminen ovat minulle tärkeitä ja erittäin rentouttavia asioita. Mitkä ovat sinulle tärkeitä asioita luonnossa?


Minä, kuten varmasti myös sinäkin, törmäämme monessa paikassa ilmastonmuutoskeskusteluun ja haittoihin, joita elämäntapamme aiheuttaa luonnolle, kukapa ei tänäpäivänä olisi tähän törmännyt.
Saatamme kokea ärsytystä tai jopa ahdistusta, koska emme ole varmoja mitä tälle asialle pitäisi tehdä.
Nyt siis hyödynnän blogiani, jotta saan oman sanani tästä aiheesta sanotuksi.
Olen vuosien mittaan huomannut, että ilmastotalkoisiin (tai miksi niitä ikinä haluat kutsua) osallistumiseen on olemassa niin monia helppoja tapoja, joilla voimme auttaa.

Kokosin alle 9 helppoa vinkkiä, joilla me voimme jokapäiväisessä elämässämme helpottaa maapallomme taakkaa.9 helppoa vinkkiä maapallon taakan keventämiseksi


1. Vaatteiden ja tavaroiden kierrätys kannattaa ja on helppoa. Pakkaa omat ehjät ja puhtaat vaatteet muovipussiin ja vie vaatteenkeräyspisteeseen. Tai hyödynnä kirpputoreja ja myy vanhat tavarasi pois. Suosi myös itse kirpputoreja kun lähdet shoppailemaan.

2. Lajittele jätteet ja toimita ne niille varattuihin jäteastioihin. Yleensä löydät pahvi-, muovi-, seka-, lasi-, metalli-, sekä keräyspaperijäteastioita yleisiltä paikoilta, mutta esimerkiksi vaaralliset jätteet kuten asbesti, liimat ja maalit tulee toimittaa jätekeskuksiin, koska ne ovat ympäristölle haitallisia.

3. Älä heitä mitään luontoon, mikä sinne ei kuulu. Esimerkiksi
muovipussin maatuminen vie aikaa 100 vuotta ja alumiinitölkki 200-500 vuotta.
Tiesitkö, että tupakantumpit eivät maadu?

4. Vältä kaikessa kertakäyttöisyyttä, hyödynnä materiaaleja uudelleen.
Jos tarvitset kertakäyttöastioita esimerkiksi grillijuhliin, hyödynnä biohajoavia kertakäyttöastioita.

5. Vähennä ruokahävikkiä. Monesta jääkaapin jämästä saa esimerkiksi hyvän munakkaan tai pastakastikkeen. Vältä ruuan heittämistä roskiin, pakasta ylimääräiset ja hyödynnä ne myöhemmin.
Hävikkiruokaan liittyviä ohjeita ja kirjallisuutta on myös paljon saatavilla.

6. Hyödynnä myynnissä olevaa hävikkiruokaa. Ostoksia voit tehdä verkossa esimerkiksi Fiksuruoka tai Matsmart verkkokaupoissa. Lataa itsellesi myös ravintoloiden hävikkiruokaa myyvät sovellukset kuten Lunchie ja ResQ Club.

7. Vie vanhentuneet ja ylimääräiset lääkeet aina apteekkiin, älä vedä niitä viemäristä alas tai heitä luontoon. Viemärin kautta lääkeaineita päätyy vesistöön.

8. Suomessa on hyvälaatuinen juomiseen sopiva hanavesi ja sitä kannattaakin suosia pullovesien sijaan.

9. Älä heitä mitään jätettä vesistöön. Suomessa järvivesien laatu on hiljalleen parantunut, joten pidetäänhän suunta samanlaisena?Vesistöön ei ikinä kannata laskea mitään jätteitä.Mitä sitten itse olen tehnyt tämän asian eteen?
En roskaa, ikinä. Vihaan roskia luonnossa! Lajittelen jätteet ja vien ne aina niille varattuihin jäteastioitin. Meillä on kotona pieni kulmaus, johon keräämme erilaisia jätteitä kuten lasi, metalli, paristot sekä kartonki ja kun olemme keränneet läjän jätteitä, viemme ne pois.
Hyödynnän mahdollisimman usein hävikkiruokaa sekä vältän itse tuottamasta ruokahävikkiä.
 Käytän myös mahdollisimman usein biohajoavia tuotteita.Kukaan ei yksin pysty maapalloamme auttamaan, mutta voimme jokainen tehdä pieniä asioita maapallomme hyväksi 🌲💚

Tehdään siis yhdessä 💚

Ja hei, 5.6. on taas Maailman ympäristöpäivä, jolloin järjestetään #ämpäristöteko -tempaus,
tutustu tempaukseen www.muovikuuluukiertoon.fi sivustolla.Hanna 💖Post Comment
Lähetä kommentti