kotiliesi

Kulinarismi on hyvän ruoan arvojen vaalimista, kulinaristi on hyvän ruoan ystävä. Kulinarismia mahan täydeltä on ruokablogi, jossa kehitellään omia ruokaohjeita ja kokkaillaan ruokaa, jota kuka vaan voi valmistaa. Kaikista tärkeintä kuitenkin on ruoasta nauttiminen rakkaiden ihmisten seurassa. Tämä blogi on siis hyvän ruoan ystäville! Tervetuloa mukaan!

Naudan paisti sous vide ja musta valkosipuli-punaviinikastike

keskiviikko 14. marraskuuta 2018


Olen jo monta vuotta toivonut, että joskus vielä onnistun tekemään sitä täydellisen mureaa lihaa. Lihan mureuteen voi toki vaikuttaa monella asialla, mutta ihan sitä mureinta en ole kuitenkaan onnistunut saamaan.

Paitsi nyt!

Kaikki lähti liikenteeseen siitä kun sain mieheltäni viime jouluna lahjaksi sous vide- ja vakuumikoneet (huom! mulla on maailman paras mies!) ja toivoin, että minusta tulisi nyt mestari keittiössä (aina saa haaveilla...)😃.

Alkuun pää täyttyi liiakin monella vaihtoehdolla, mutta päädyin aloittamaan harjoitukset jollain tutulla lihalla eli naudan paistilla.

Ja lopputulos oli kyllä oikein hyvä.

Kylkeen tein punaviinikastikkeen, johon käytin jääkaapissa odotelleet mustat valkosipulit.


Paistin kypsyyden voi jättää mediumiksi, me teimme tällä kertaa lähes kypsää.


Sous vide tarkoittaa tyhjiössä kypsentämistä matalassa lämpötilassa. Eli kypsennettävä raaka-aine laitetaan vakumoidussa pussissa kypsymään tietyn lämpöiseen veteen.

Tekniikka on helppo kotikokillekin ja vähäisellä vaivalla saa upean mureaa lihaa.




Naudan paisti sous vide

1 kilon naudan paahtopaisti
3 murskattua valkosipulin kynttä
1 rkl oliiviöljyä
3 timjamin oksaa
punaviinisuolaa


Hiero huoneenlämpöisen paistin pintaan punaviinisuolaa.

Laita paisti, valkosipulit, timjamin oksat ja oliiviöljy vakuumipussiin ja vakumoi.

Laske pussi sous vide keittimeen ja jätä 55 asteeseen 20 tunniksi.

Kun aika on kulunut, ota paisti ulos pussissta ja paista nopeasti pannulla voissa molemmin puolin ja anna levähtää vähintään 10 minuuttia.

Leikkaa siivuiksi.





Musta valkosipuli-punaviinikastike


2 pilkottua punasipulia 
2 murskattua valkosipulin kynttä
4 mustaa valkosipulin kynttä
1 + 1 rkl voita
2 rosmariinin oksaa
kourallinen lihan roippeita (esim. naudan paistin siistimisestä jääneitä tai pekonia)
1 tl punaviinipippuria (tavallinen käy jos et omista punaviiniversiota)
1 tl punaviinisuolaa (tavallinen suola käy myös)
1-2 rkl sokeria 
Pullo punaviiniä


Laita pannulle voi ja kuumenna pannu kuumaksi.
Ruskista lihan roippeita hetki, lisää sitten punasipulisilppu ja laske lämpöä keskilämmölle.
Lisää timjamit, valkosipuli ja musta valkosipuli sekä pippuri ja suola.
Kuullota hetki.

Lisää puolet punaviinipullosta ja anna keittyä kasaan noin ½ tuntia. Voit tarvittaessa nostaa lämpöä.

Siivilöi seos ja kaada se sitten takaisin pannuun.
Lisää 1 dl punaviiniä, sokeria ja 1 rkl voita.

Keittele kasaan sen mukaan miten paksua kastiketta haluat.

Maista onko kastike sopivan makuista ja säädä tarvittaessa.





Lisukkeeksi sopii hyvin paistetut perunat, uunijuurekset tai salaatti.
Meillä oli lisukkeena pak choita ja hunajapaahdettuja raitajuuria.

💖


Post Comment
Lähetä kommentti