Paahdetaan kahvia niin kuin ennen vanhaan!

torstai 21. toukokuuta 2020


Rakastatko kahvia? Haluaisitko kokeilla kuinka joskus ennen vanhaan kahvia paahdettiin itse?
Kahvin paahtaminen on muuttunut vuosien saatossa valtavasti eikä kenenkään tänä päivänä enää tarvitse paahtaa kahviaan itse ellei niin halua.
Mutta on silti mielenkiintoista perehtyä siihen millaista se joskus on ollut.
Kahvin paahtaminen vielä noin sata vuotta taakse päin tehtiin kahviprännärillä.
Jos nyt ajattelet että millä?! niin minäpä selvennän.
Prännäri on vanhanajan paahdin, jonka sisälle raa'at kahvipavut laitettiin. Prännäri nostettiin avotulen tai hiilloksen päälle, jotta pavut paahtuvat. Prännäriä pidellään tulen tai hiilloksen päällä pidellen kiinni prännärin kahvasta. Samalla prännärissä olevaa kampea käännetään koko paahtamisen ajan, jotta lopputulos olisi mahdollisimman tasainen. Paahtamisen jälkeen pavut levitettiin sanomalehden päälle jäähtymään.
Lopuksi pavut jauhettiin kahvimyllyllä ja lopuksi tietysti keitettiin ne kahvit.

Helppoa on tänä päivänä vain keittää kahvit omalla Moccamasterilla, vai mitä?

Kahvin paahtamiseen tarvitaan siis paahtamattomia kahvipapuja.
Omat paahtamattomat Arabica kahvipapuni ostin Kahvikaveri nimisestä verkkokaupasta, jonne pääset klikkaamalla tästä. Tämä ei siis ole yhteistyö vaan ihan omalla rahalla on ostettu papusäkki 😉
Oman prännärini olen  muutama vuosi sitten ostanut kirpputorilta Jyväskylästä muutaman euron hintaan. Se olikin varsinainen tuuri, että satuin prännärin löytämään.
Prännäri on muuten valmistettu 1920-luvulla!
Kuvat prännäristä näet alla.







Mitä tarvitset kahvin paahtamiseen?

Paahtamattomia kahvipapuja
Prännärin
Avotulen (retkikeitin tai nuotio sopii hyvin)


Laita haluamasi määrä raakoja kahvipapuja prännäriin ja nosta prännäri tulen päälle.
Kierrä kampea koko paahdon ajan.
Prännärin luukku kannattaa olla kiinni koko paahdon ajan, lukuunottamatta papujen paahtoasteen tarkastamista. Voit siis välillä kurkata miltä pavut näyttävät.
Paahtuminen vie noin 15-25 minuuttia riippuen halutusta paahtoasteesta.
Kun pavut näyttävät sopivan paahtuneilta kannattaa ne siirtää jäähtymään ennen jauhamista.
Jauha kahvimyllyllä ja annostele jauhettua kahvia kuten olet tavallistakin kahvia annostellut.



Tältä näyttää vanhanajan kahviprännäri eli paahdin



Kahvin paahtaminen onnistuu myös Trangialla mikäli nuotiota tai hiillosta ei ole saatavilla.



Ennen...


Raa'at kahvipavut ovet väriltään vihertäviä ja tuoksu on kitkerä.



...ja jälkeen.


Lopputulos oli hiukan epätasainen kuten kuvasta näkee, tarvinnee harjoitella vielä lisää. Osa pavuista jäi siis vaaleammaksi.
Opin kuitenkin jo ensimmäisen kerran jälkeen, että sekoitustahtini oli liian hidas.
Toisen erän valmistamisen jälkeen lopputulos olikin jo hyvä.
Kampea kannattaa siis kiertää tasaisesti koko paahtamisen ajan, mutta ei liian hitaasti.







Kahvin paahtaminen itse on kivaa puuhaa jokaiselle kahvin ystävälle ja voihan sitä sitten kehua paahtaneensa itse omat kahvinsa!


Hanna 💖


Post Comment
Lähetä kommentti