Image Slider

Elämäntapamuutos osa 2: Pilvipitsa

sunnuntai 17. heinäkuuta 2022
 
Tämä ohje on ollut kovassa käytössä elämäntapamuutokseni aikana! On voinut huoletta syödä pitsaa useamminkin, koska pitsapohja sisältää paljon proteiinia, mutta ei paljoa kaloreita sillä se tehdään kananmunan valkuaisista. Tietysti se ratkaisee mitä pitsaan laittaa täytteeksi, mutta pitsa pysyy hyvin kevyenä esimerkiksi tonnikalalla, kasviksilla, kevytjuustolla tai kalkkunalla. Ja maku on silti hyvä!

Tämän pilvipitsan alkuperäinen ohje tuli vastaan itselleni TikTokissa, joten tämä ei ole minun kehittelemäni ohje, olen vain muokannut sitä hiukan. Valitettavasti en muista kenen tämä ohje on, mutta mikäli tiedät kenen tämä pitsapohjan alkuperäinen ohje on, kerro ihmeessä tämä kommenttikentässä!




Tämä pitsapohja on myös gluteeniton, joten se sopii hyvin ihmiselle, joka ei voi gluteenia syödä.



Pilvipitsa
1 pitsa


4 kananmunan valkuaista
2 rkl valkosipulimaustetta
2 rkl oreganoa 
2tl maissitärkkelystä 



Vatkaa kananmunan valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää joukkoon mausteet sekä tärkkelys, sekoita.
Levitä vaahto uunipellille leivinpaperin päälle pitsan muotoiseksi.
Pohjan kannattaa olla vähintään noin 2 cm:n paksuinen, jotta pohja jaksaa kannatella täytteitä.
Paista pohjaa 250 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, tarkkaile, ettei pohja pääse palamaan. Jos pohja alkaa näyttää siltä, että se saattaisi palaa, laske uunin lämpöä.
Tämän jälkeen lisää pohjan päälle tomaattipyre ja täytteet. Paista sitten vielä sen verran, että esimerkiksi juusto sulaa, mikäli käytät juustoa.
Tämän jälkeen pitsa on valmis!



Hanna 💖

Nokkosenlehtien kuivatus ja itse tehty nokkostee

torstai 14. heinäkuuta 2022

Olen viime vuosina yhä enemmän alkanut juomaan teetä ja kiinnostunut erityisesti teestä, joka sisältää läheltä luonnosta löytyviä ainesosia. Tällä hetkellä suosikkini ovat vadelmanlehtitee sekä tämä itse tehty nokkostee 💚

Teen valmistaminen on helppoa. Pue käsiisi suojaavat hanskat, jotta vältyt nokkosen pistoilta ja kerää sitten haluamasi määrä nokkosenlehtiä. Ennen kukintaa kerättävät pienet lehdet ja versot ovat parhaita teehen, kuten myös ruuanlaittoon.
Tämän jälkeen nokkosenlehdet kuivatetaan, joka tuhoaa poltinkarvojen pistelyn.




Nokkosenlehtien kuivatus

Levitä nokkosen lehdet uunipellille.
Nosta pelti 100 asteiseen uuniin ja jätä uunin luukku raolleen, jotta kosteus pääsee pois uunista.
Kuivata nokkosenlehtiä kunnes ne ovat muuttuneet sen verran kuiviksi, että niitä voi murentaa käsin.
Tämän jälkeen ne sopivat hyvin teekäyttöön.
Valmista nokkosteetä lisäämällä kuivattua nokkosta teesihtiin, 
nosta teesihti mukiin kiehuvan veden kanssa, anna hautua ja nauti 💚


Nokkosen kerrotaan olevan hyväksi iholle ja hengitysteille sekä sisältävän paljon hivennäisaineita ja c-vitamiinia. Sitä kannattaa siis hyödyntää muutenkin keittiössä.

 



Nokkosteen joukkoon sopii hyvin myös piparminttutee ja maku on ihanan raikas 💚


Hanna 💖


Päivä Valamon luostarissa sekä vähän luostariviineistä

maanantai 11. heinäkuuta 2022
 
Kävimme eilen 10.7. äitini kanssa päiväreissulla Valamon luostarissa ihastelemassa luostaria ja luostarin maisemia, mutta lisäksi halusin käydä myös viiniostoksilla luostarin viinimyymälässä.
Luostariviinit kiehtovat itseäni paljon, sillä ne tulevat läheltä eikä viinien valmistukseen käytettävien marjojen kasvatuksessa käytetä torjunta-aineita. 
Olen juonut aiemmin Valo- nimistä valkoviiniä, joka on valmistettu karviaisista ja viinimarjoista, joten ainakin sitä oli saatava maistaa uudelleen.




Päivä luostarin alueella alkoi kahvila-ravintola Trapesassa kupposilla kahvia ja palasilla herkullista lohihyydykekakkua. Useimmat leivoinnaiset valmistetaankin luostarin alueella ja niitä voi ostaa ravintolasta myös mukaan kotiin tai tuliaisiksi.
Kakku oli herkullista, lohi maistui tuoreelle ja kokonaisuudessaan maku oli täyteläinen ja sopi hyvin kahvin kylkeen.




Kahvien jälkeen katselimme näitä jylhiä rakennuksia hetken, nämä olivat mykistävän kauniita!




Valamossa on myös matkamuistomyymälä.




Matkamuistomyymälässä myydään teetä, mehua, kotimaisia kuivattuja luonnonantimia kuten sieniä sekä luostarikahvia ja paljon muuta kivaa. Tämä myymälä tarjoaa kivoja juttuja jokaiselle ruokaintoilijalle.







Valamolla on oma viinitila ja tislaamo, joissa järjestetään opastettuja kierroksia ja maisteluita.
Itse luostarialueella on oma viinimyymälä, jossa myydään juurikin näitä viinitilan tuotteita. Kuitenkin tisleitä ei täältä Suomen lainsäädännön vuoksi voi ostaa vaan ne tulee tilata Alkon kautta.
Ajattelinkin, että tilaisin miehelleni luostariviskiä kokeiluun, voisinpa maistaa sitä itsekin 😉
Myös osan viineistä voi tilata Alkon kautta.




Viinimyymälässä on myynnissä valkoviinejä, jälkiruokaviiniä, punaviinejä sekä kuohuviinejä.




Päädyin ostamaan kolme pulloa Valo valkoviiniä sekä yhden pullon Rafael kuohuviiniä, jotka menivät viinikaappiin odottamaan oikeaa hetkeä.
Tarjolla olisi ollut paljon erilaisia viinejä, mutta päädyin juuri näihin, sillä kuivat viinit ovat niitä, joita me mieheni kanssa tykätään juoda.




Viinit

Valo on valkoisista viinimarjoista ja karviaisista valmistettu kuiva valkoviini, jonka maku on marjaisa, raikas ja hapokas ja se sopiikin oivasti esimerkiksi kalan kanssa nautittavaksi. Sopii mielestäni hyvin myös seurustelujuomaksi. Hintaa pullolla on 14€.
Rafael on valkoisista viinimarjoista ja karviaisista valmistettu kuiva kuohuviini. Hintaa pullolla on 20€.



Valamo on upean kaunis paikka, josta löytyy paljon herkkuja jokaiselle ruokaintoilijalle sekä lähiviineistä pitävälle. Myös upeat rakennukset ovat kiehtovaa katseltavaa.
Oletko sinä käynyt Valamossa tai maistanut Valamon viinejä?


Hanna 💖