Image Slider

Tuorejuusto-kinuskijoulutortut

keskiviikko 12. marraskuuta 2025

 

Alan hiljalleen olla jo joulumielellä ja halusin kovasti päästä leipomaan joulutorttuja, mutta niihin piti ehdottomasti keksiä tänä vuonna jotain vaihtelua. Rakastan klassista luumumarmeladia ja käytän sitä joulutorttuihin joka vuosi, mutta pitkään mielessä ollut päärynä-suolainen kinuskimarmeladi oli nyt kokeiltava. 

Näihin joulutorttuihin tulee täytteeksi vaniljatuorejuusto, joka tuo täyteläisyyttä sekä päällimmäiseksi herkullinen päärynä-suolainen kinuskimarmeladi💖 makuyhdistelmästä tuli ihana💖






Tuorejuusto-kinuskijoulutortut

Torttutaikinaa
Vaniljatuorejuustoa
Dronningholm päärynä-suolainen kinuskimarmeladia
Tomusokeria




Leikkaa taikinalevyt neliöiksi ja sen jälkeen tähtitorttutyyliin eli tee viillot jokaiseen kulmaan kohti keskustaa, lisää iso teelusikallinen tuorejuustoa keskelle taikinaa. Taittele sitten sakarat keskelle siten, että tuorejuusto jää piiloon sakaroiden alle (kuvan mukaisesti). Nipistä sakaroiden päät yhteen sormilla. Lisää sitten keskelle päärynä-suolainen kinuskimarmeladia reilu teelusikka.
Paista torttuja 200 asteessa 10 minuuttia.
Kun tortut ovat jäähtyneet, ripottele päälle tomusokeria.
Nauti kahvin tai glögin ja tietysti hyvän seuran kera! 💖





Jos kaipaat lisää ideoita, tästä klikkaamalla pääset katsomaan tekemäni poro-tuorejuustotortut sekä tästä klikkaamalla voit kurkata tekemäni herkuttelijan joulutortut, joissa on piparitaikinaa, viikunahilloa ja sinihomejuustoa.
Molemmat linkit aukeavat uuteen ikkunaan.



Ihanaa joulun odotusta🎄🎅


Hanna 💖

Whiskey in the Jar, Wroclaw, Puola

torstai 6. marraskuuta 2025
 Edellisessä postauksessa kerroin syyskuussa heitetystä Euroopan road tripistä ja matkan varrella käydystä ihanasta viinikellarista. Matkahan ei ole mikään jos ei sillä käydä testaamassa ravintoloita ja matkalta löytyikin mainitsemisen arvoinen ruokapaikka, joka vakuutti hyvälaatuisella ruoalla, omalaatuisella sisustuksella sekä laajalla juomavalikoimalla.
Kyseessä on rento rock'n'roll ravintola Whiskey In The Jar, Wroclawissa Puolassa. Tämä hinta-laatu suhteeltaan hyvä ravintola oli sellainen, johon mielelläni menisin uudelleenkin syömään.
Tai vaikka ihan vaan drinkille.


Whiskey in the Jar kuvaa tarjottavaa ruokaa sanoilla american, steakhouse ja barbeque. Lisäksi ravintola on panostanut laajaan ja uniikkiin juomavalikoimaan. Perinteisten cocktailien lisäksi listalla on poucheja eli pussukoita, joihin on valmistettu jokin juomasekoitus sekä erilaisia juomakannuja, alkoholilla tai ilman.


Sous vide kanasalaatti


Alta näet osan cocktailvalikoimasta

Klassisia cocktaileja


Tripadvisorissa Whiskey in the Jar on saanut hyvät arvostelut, 4,7 / 5, arvosteluja on annettu 5893 kappaletta, joten keskiarvo on varsin vakuuttava.


Ennen annosten saapumista pöytään tuotiin snackina popcorneja barbeque mausteella. Söin sous vide kanasalaatin ja mieheni söi beef candy- nimisen annoksen. Salaatti oli valmistettu tuoreista kasviksista, oliivit ja pikkelöity punasipuli toivat potkua makumaailmaan.

Olen jo usean vuoden ajan ollut kasvissyöjä, mutta joskus reissuilla on joutunut lihaa syömään sillä kaikkialla ei kasvisruokaa ole tarjolla. Tämä ravintola onkin ehdottomasti pihvien ystävän paikka. 


Lisäksi meidän oli pakko testata yhdet cocktailit nähtyämme vakuuttavan juomalistan! Minä tilasin Porn Star Martinin, joka on mielestäni takuuvarma valinta sekä rakastan passionhedelmää! Mieheni tilasi Whisper and Bloom cocktailin, joka oli bourbonpohjainen cocktail. Mikäs siinä rokkia kuunnellessa ja juomaa maistellessa! Jos rock'n'roll on sun juttu, suuntaa tänne nimittäin sitä täällä pääset kuuntelemaan!


Porn Star Martini ja bbq popparit


Mainitsemisen arvoinen seikka vielä tähän, nimittäin ravintolan sisutukseen oli panostettu antaumuksella! Tässä muutama hieno yksityiskohta.








Laskumme loppusummaksi tuli kahden cocktailin, kahden ruoka-annoksen sekä vesipullon jälkeen 268,70 Puolan zlotya, joka on noin 63,14€, joka on Suomen hintatasoon nähden edullisempi. Kahdesta cocktailista, vesipullosta ja ruoka-annoksesta reilu kuusikymppiä ei mielestäni ole liikaa.
Jätimme tietysti vielä tipin erikseen.


Erityisesti plussina mieleen jäivät

+hyvä hinta-laatusuhde
+erinomainen asiakaspalvelu, henkilökunta puhui hyvää englantia, joten asiointi oli helppoa
+laadukas ruoka
+vakuuttava cocktailvalikoima



Poikkea siis tänne seuraavalla Puolan reissulla! tai kommentoi jos olet jo käynyt täällä 😊


Hanna 💖

Viinikellari Grajska Vinoteka, Ljubljana, Slovenia

tiistai 4. marraskuuta 2025

Ljubljanassa Sloveniassa sijaitsee mitä ihastuttavin ja erittäin laadukas viinikellari Grajska Vinoteka.
Kävimme syyskuussa mieheni kanssa Euroopan road tripillä, josta kilometrejä kertyi yhteensä 8000. Määränpäämme oli Kreikka, jossa olemme kyllä käyneet ennenkin, mutta nyt ensimmäistä kertaa omalla autolla.
Kun lähdimme ajamaan etelästä takaisin pohjoiseen poikkesimme matkan varrella katsomaan tämän viinikellarin. 
Syyskuussa ei näyttänyt olevan ruuhkaa ja kellariin pääsi vapaasti käymään, mutta tastingiin täytyisi varata paikka etukäteen. Me emme osallistuneet tastingiin vaan ihailimme kellaria ja ostimme muutamia viinejä mukaan. Viinikellarin henkilökunta oli erittäin asiantuntevaa ja ystävällistä sekä he puhuivat erittäin hyvin englantia, joten asiointi oli helppoa.
Sommelierilta sai erittäin asiantuntevat suositukset viineihin ja oli kiva rupatella viineistä ylipäänsäkin.




Grajska Vinoteka sijaitsee Ljubljanan linnan sisäpihalla.
Linna itsessään on todella kaunis nähtävyys. Voit osallistua opastetulle kierrokselle tai ihastella linnaa omin päin, linnassa on myös matkamuistomyymälä.


Ljubljanan linna

Linnan sisäpihalle kävellessä voi tuntea linnan pitkän historian, linna on noin 900 vuotta vanha ja toiminut muun muassa sotilassairaalana ja asevarastona.




Viinitastingissa oli tällä kertaa tarjolla paikallista prosciuttoa ja juustoa.




Ja sitten siihen mielenkiintoisimpaan eli sisätiloihin ja viineihin.




Grajska Vinoteka on todella kaunis ja tunnelmallinen. Linna on mitä mahtavin paikka viinikellarille.
Viinejä oli runsaasti esillä ja tarvittaessa lisää sai käydä katsomassa pidemmällä kellarissa.




Linnalla on myös oma viinitila, tästä klikkaamalla pääset Ljubljanan linnan sivustolle lukemaan lisää (avautuu uuteen ikkunaan).


WTF sai ihan uuden merkityksen elämässäni


Kellarissa viinejä katsellessa sekä minä että mieheni huomasimme Mare Santo Cuvee Prestige nimisen kuohuvan ja kiinnostuneina kysyimme henkilökunnalta siitä lisää tietoa, kyseessä on siis merenpohjassa kypsytetty slovenialainen kuohuviini. Juttelimme sommelierin kanssa ja kerroinkin hänelle, että olemme maistaneet aiemmin merenpohjassa kypsytettyä samppanjaa, joten eihän tätä voinut jättää ostamatta. Hän myös lämpimästi suositteli tätä kuohuvaa.

Kuohuviiniä on kypsytetty 12 kuukautta Adrianmeren pohjassa 20 metrin syvyydessä. Maun on kuvattu olevan tasapainoinen, siinä on kypsiä hedelmiä kuten päärynää ja omenaa, sitruksisuutta, meren mineraalisuutta, hentoa vaniljaa ja yrttisyyttä.
Hintaa pullolla oli 80€, kypsytysmenetelmä huomioiden hinta oli mielestäni ymmärrettävä.
Mutta emme siis ole vielä maistaneet viiniä vaan säästämme sitä viinikaapissa jouluksi! Odotan jännityksellä joulua, jotta pääsen tätä maistamaan! Kirjoitan toki heti kokemuksesta tänne kuvien kera.


Paikallista lihaa tastingia varten



Viineissä riitti ihmeteltävää


Ostimme mukaan Meum Wineryn slovenialaista roseeta pullon, joka näkyy etualalla hyllyssä alla olevassa kuvassa. Tätä meille suositeltiin ja viini oli kyllä suosituksen arvoinen. Maistoimme tämän heti saavuttuamme takaisin Suomeen. Maku oli kuiva, mineraalinen, karpaloinen, persikkainen ja vadelmainen, herkullinen ja tasapainonen, sopivan hapokas. Pidimme tästä kovasti!




Sekä alla vielä kuva merenpohjassa kypsytetystä Mare Santo kuohuviinistä, jota ostimme pullon kotiin.


Tämän kokemuksen jälkeen voin todeta, että Sloveniassa osataan tehdä hyviä viinejä, enpä muuten ollut ennen tätä koskaan maistanut slovenialaista viiniä!

Ljubljana oli yleiseti todella miellyttävä matkakohde, siisti, kaunis, historiallinen kaupunki, jossa on helppo asioida ja ihmiset ovat ystävällisiä.
Lisäksi Grajska Vinoteka oli erittäin miellyttävä kokemus ja sopii loistavasti jokaiselle viinien ystävälle!
Mikäli olet matkalla Ljubljanaan ja olet viinien ystävä, poikkea katsomaan tämä ihastuttava linnan viinikellari!

p.s. kommentoi jos olet käynyt täällä!



Hanna 💖

Hapanjuuripaahtoleipä

sunnuntai 2. marraskuuta 2025


Hapanjuurileivonta jatkuu ja suuri suosikkini paahtoleipä on pakko jakaa tänne! Ja jo senkin takia, että löydän helposti itse ohjeen kun sitä tarvitsen 😄
Rakastan leipää ja meillä syödäänkin leipää päivittäin, nykyään suurin osa leivästä on leipomaani hapanjuurileipää sillä sen leipominen on vienyt mennessään. Hapanjuurileivän leipominen ei ole vaikeaa, mutta kuten edellisessä postauksessa mainitsinkin, leivontaan kannattaa aina varata reilusti aikaa sillä juuren herättely ja ruokintakin vie oman aikansa.


Hapanjuuripaahtoleipä on helppo säilyttää pakastamalla siivutettuna



Sain alunperin juuren työkaveriltani ja aloin kokeilla erilaisia leipäohjeita ja muokkaamaan niitä omaan makuuni sopivaksi sekä sain myös kyseiseltä työkaveriltani erittäin hyviä vinkkejä ja neuvoja. Nyt kaikkien kokeilujen jälkeen olen tullut siihen lopputulokseen, että näin on tullut aina mieluinen paahtoleipä. Pinta ei ole liian kova vaan sopivan rapea ja sisältä leipä on pehmeä.

Vehnäjauhoina toimivat hyvin manitoba cream jauhot, joilla leivästä tuli erityisen pehmeää. Leipää voi leipoa pelkällä vehnäjauholla, mutta tykkään korvata osan jauhoista esimerkiksi grahamjauhoilla tai spelttijauhoilla. Suosittelen lämmöllä manitoba cream jauhoja yleisestikin juurileivontaan sillä niillä saa uskomattoman pehmeää taikinaa.




Hapanjuuripaahtoleipä


360g vehnäjauhoja
90g spelttijauhoja
150g aktivoitua hapanjuurta
300g lämmintä vettä
10g suolaa
20g oliiviöljyä



Sekoita juuri ja vesi ja lisää sitten jauhot. Sekoita ja jätä huoneenlämpöön puoleksi tunniksi.
Lisää oliiviöljy ja suola ja taittele ne taikinaan.
Pidä taikina huoneenlämmössä kohoamassa noin kuuden tunnin ajan ja tee sinä aikana taikinalle taittelu 
puolen tunnin välein.
Kun aika on kulunut laita taikina jauhotetulle keittiötasolle ja levitä taikinaa sormilla ja painele litteämmäksi. Voit myös laittaa jauhojen kanssa leseitä tasolle, jolla taikinaa käsittelet. Tykkään itse lisätä kauraleseitä leipään.
Rullaa taikina rullaksi, kuten kääretorttu, voitele leipävuoka ja siirrä taikina vuokaan siten, että saumapuoli jää vuoan pohjalle. Kohota vielä noin tunnin ajan tai tarvittaessa pidempään.
Laita uunin pohjalle uunivuoka, jossa on vettä ja uuni lämpenemään 220 asteeseen.
Peitä leipävuoka foliolla siten, ettei folio osu taikinaan. Folion ansiosta leivän pinnasta ei tule liian kova.
Paista ensin 20 minuuttia, ota sitten folio leipävuoan päältä pois sekä vesiastia uunista pois.
Laske uunin lämpö 200 asteeseen ja paista leipää vielä 20 minuuttia.
Kumoa leipä vuoasta ja anna jäähtyä ennen leikkaamista.

 

 


Hapanjuuripaahtoleipä on parasta tuoreena!



Hanna 💖

Hapanjuuripizza

lauantai 1. marraskuuta 2025

 

✨Hello, I'm in my sourdough era✨

Olen nimittäin viimeiset puoli vuotta opetellut hapanjuurileivontaa 😋


Meillä on sallittua laittaa ananasta pizzaan ;)


Olen leiponut monenlaista leipää, focacciaa (suolaisena ja makeana) ja pitsaa useita kertoja ja erityisesti pizzan ja leivän leivonta on ollut mieluista. Hapanjuurileivonta ei missään nimessä ole vaikeaa, mutta siihen on aina hyvä varata reilusti aikaa sillä nopeasti eivät hapanjuurileivonnaiset synny. Mutta maukkaita ne takuulla ovat! 

Enkä enää aio leipoa leipää tai pizzaa hiivan kanssa😝


Pizzataikina oltuaan yön yli jääkaapissa



Varaa pizzan leivontaan kaksi päivää aikaa. Ennen taikinan leivontaa hapanjuuri kannattaa ruokkia kahdesti ja käyttää leivontaan kun se on aktiivinen.




Hapanjuuripizza
tällä ohjeella tulee kaksi isoa pitsaa

400g 00 pizzajauhoja
250g lämmintä vettä
90g hapanjuurta aktivoituna
9g suolaa
20g oliiviöljyä


Sekoita vesi ja juuri ja lisää sitten jauhot. Sekoita huolellisesti ja jätä tekeytymään vähintään puoleksi tunniksi. Lisää sitten öljy ja suola ja taittele ne taikinaan.
Jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan 4 tunniksi, jonka aikana 30 minuutin välein tehdään taittelu.
Siirrä sitten taikina öljyttyyn kulhoon jääkaappiin, taikinan olisi hyvä olla jääkaapissa lähemmäs vuorokauden ajan, olen itse pitänyt taikinaa jääkaapissa noin 20 tuntia.
Tämän jälkeen voit jakaa taikinan kahteen osaan, pyöräyttää ne palloiksi ja siirtää vielä hetkeksi lepäämään jääkaappiin.

Laita jauhoa keittiötasolle, siirrä ensin yksi taikinapallo siihen ja ala käsin levitellä ja painella taikinaa pizzan muotoon. Pizzaa voi myös venytellä nostamalla sitä ilmaan ja roikuttamalla sitä, jolloin se luonnostaan venyy. Pohjasta kannattaa tehdä mahdollisimman ohut. Toista sama toiselle taikinapallolle.

Siirrä pizzapohjat leivinpaperin päälle, leikkaa ylimääräinen paperi pois siten, että paperia jää vain pizzan alle.
Hapanjuuripizza kannattaa paistaa pizzakivellä, jotta pohjasta saadaan rapea, joten pizzakivet kannattaa laittaa uuniin ja uuni lämpeämään 250 asteeseen, jotta kivet lämpenevät tasaisesti eivätkä halkea.

Uunin lämmetessä laita pizzaan haluamasi täytteet. Suosittelen välttämään pizzan tuhtia täyttämistä, jotta pohja rapeutuu ja jaksaa kannatella täytteet.
Siirrä sitten pizzat uuniin kiville noin 10 minuutiksi. Uuneissa on eroja, joten seuraa kuitenkin pizzan kypsymistä, minulle 10 minuuttia on aina ollut sopiva.

Tämän jälkeen nauti herkullista hapanjuuripizzaa! 💖



Hanna 💖